Panasonik seli mašine u Svilajnac

Bez autora
Oct 31 2010

Pogon japanskog Panasonika u Svilajncu počeće da radi od 1. januara, a mašine i direktor stići će do kraja sledeće nedelje iz Nemačke. Japanci treba da otvore pogon u iznajmljenoj hali koja pripada nemačkom Reumu u svilajnačkoj industrijskoj zoni. Predstavnici ove firme, koja je trenutno u krizi unutrašnjih vlasničkih odnosa, zajedno sa našim Ministarstvom ekonomije, Fondom za razvoj, Folksbankom i opštinom Svilajnac, dali su Panasoniku garancije da će u tom pogonu moći da rade 30 meseci. Rok za „instaliranje“ fabrike Panasonik, odnosno dovoženje i postavljanje mašina počeo je pre dva dana, ali su u japanskoj firmi odlučili da pokrenu proizvodnju od prvog dana sledeće godine. Japanci su imali jasne uslove, a prvi među njima bio je da pronađu halu po najsavremenijim standardima koju će uzeti u zakup, kao i postojanje parcele u neposrednoj blizini gde će kasnije izgraditi svoj pogon. Mi smo imali sreće da je Reum takvu halu izgradio. Hala ima 2.500 kvadrata i Panasonik će u prvoj fazi pustiti u rad tri proizvodne linije, na jednoj će se proizvoditi diode, na drugoj neonska svetla i treća će biti za prateće plastične elemente.

Panasonik seli mašine u SvilajnacPogon japanskog Panasonika u Svilajncu počeće da radi od 1. januara, a mašine i direktor stići će do kraja sledeće nedelje iz Nemačke.

Japanci treba da otvore pogon u iznajmljenoj hali koja pripada nemačkom Reumu u svilajnačkoj industrijskoj zoni.

Predstavnici ove firme, koja je trenutno u krizi unutrašnjih vlasničkih odnosa, zajedno sa našim Ministarstvom ekonomije, Fondom za razvoj, Folksbankom i opštinom Svilajnac, dali su Panasoniku garancije da će u tom pogonu moći da rade 30 meseci.

Rok za „instaliranje“ fabrike Panasonik, odnosno dovoženje i postavljanje mašina počeo je pre dva dana, ali su u japanskoj firmi odlučili da pokrenu proizvodnju od prvog dana sledeće godine.

“Japanci su imali jasne uslove, a prvi među njima bio je da pronađu halu po najsavremenijim standardima koju će uzeti u zakup, kao i postojanje parcele u neposrednoj blizini gde će kasnije izgraditi svoj pogon. Mi smo imali sreće da je Reum takvu halu izgradio. Hala ima 2.500 kvadrata i Panasonik će u prvoj fazi pustiti u rad tri proizvodne linije, na jednoj će se proizvoditi diode, na drugoj neonska svetla i treća će biti za prateće plastične elemente”, kaže zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Na konkurs koji je raspisao Panasonik prijavilo se 250 radnika različitih profila, od fizičkih radnika do elektroinženjera. Za sada je japanska firma pokazala interesovanje za zapošljavanje svršenih srednjoškolaca tehničke struke, što znači da su im potrebni mladi ljudi koje će obučavati kako se radi po svetskim standardima.

“Panasonik je ogroman projekat, dva puta veći od Reuma, i po gabaritu i po finansijskoj snazi. Samo objekat koji će graditi na pet hektara koje je opština besplatno ustupila u Industrijskoj zoni Veliko polje vredan je 15 miliona evra, bez mašina. Panasonik će ukupno zaposliti 350 radnika i mi dajemo sve od sebe da maksimalno obezbedimo i olakšamo ono što im je potrebno”, dodao je Milanović.

U prvoj fazi, do kraja 2011. godine, Panasonik će zaposliti 165 radnika, u drugoj fazi još oko 200.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik